تصفیه فاضلابتصفیه فاضلاب صنعتی،لجن فعال،بیوراکتور غشائی MBRو...

 

تصفیه فاضلاب به روش بیوراکتور غشائی Membrane BioReactor - MBR

مقدمه - تصفیه فاضلاب به روش MBR 
روشهای مختلفی برای تصفیه پسابها و آبهای صنعتی از زمان بوجود آمدن شهرهای مدرن ارائه شده از جمله تصفیـه شنی همراه جلبکها یا گیاهان قابل رشد در پساب  مورد بررسی و تولید قرار گرفته اند. این روشها اغلب دارای مشکلاتـی هستنـد که باعث شده محققین استفـاده از آنزیم ها، مواد شیمیایی  وروشهای کاراتر  را مـد نظر قراردهند حتـی این روشها به صورت تلفیقـی نیز بکار برده شده اند تا کارایـی سیستـم را افزایـش دهند. با توجـه به هزینـه بر بـودن و محدودیت های این روشها، دانشمندان محیط زیست، شیمی، پلیمر، مکانیک و بیولوژیست ها در کنار هم برای رفع مشکل اصلی محیط زیست به دنبال روشهای جدید باشند. جدیدترین دستاورد همگرایی این متخصصین، تولید ممبرانهای غوطه ور یا باصطلاح MBR میباشد. روشهای گذشته از نظر اقتصادی به فضای بیشتر و هزینه های بهره برداری بیشتری نیازمند هستند در حالیـکه همیشه متخصصین فنی دنبـال کاهش هزینه و بازده بالاتر و هزینه جاری کمتر هستند. به نظـر میرسد هالو فایبرها دستیـابی به این اهداف را ممکن میسازند.به همیـن علت تمام کشورهای پیشرفتـه و در حال توسعـه استفاده از ممبرانهـای غوطه ور بر پایـه الیاف تو خـالی(هالو فایبـر)که به MBR معـروف میباشنـد را در الویـت خود قرارداده اند و به دنبال گستـرش MBR در زمینـه های مختلف  هستند. 

 

روش بیوراکتور غشائی MBR  
اکثر ممبـرانهای غوطه ور یا هالوفایبـرها معمولا به صـورت یک الک، عمل میکنند. اگر اندازه ذرات از اندازه پرز روی هالوفایبـر بزرگتـر باشد عبور به داخـل هالوفایبـر غیـر ممکـن خواهد بود. این روش برای تصفیه آب و پسـاب و حتی گازها استفاده میشود. در روشهـای قدیمی که بر اساس ته نشینی حوضچه ای یا روشهای لاگونی انجام میشود کیفیت خروجی ، به کمیت و کیفیت جریان ورودی بستگی دارد و این یک مشکل اساسی است، به علاوه ذرات خطرآفریـن که می تواننـد شنـاور بمانند وارد جریان خروجی می شوند و باعث آلودگی محیط زیست می شوند. برای فائـق آمدن به مشکلات شرح داده شده و بسیاری از مشکلات دیگر MBR جایگزین بسیار مناسبی است.

 

روش کار تصفیه فاضلاب بیوراکتور غشائی MBR
نحوه کار سیستم این تصفیه بستگی به نوع پساب دارد. در اکثر پسابها نیازی به تصفیه یا اضافه کردن الکترولیت شیمیایی نیست تصفیه فیزیکی کفایت مینماید . اين گروه با توجه به انجـام آزمايشـات صورت گرفته، تکنـولوژي جديد بر پايه  استفاده از غشاء  همراه با واکنش هاي بيوتکنولوژي  را ارائـه مي کنـد. در ايـن روش اکثـر حوضچـه ها حـذف و فيلتراسيون اصلي به کمک فیلتر پلیمری(غشاء)انجام مي پذيرد.  لازم به ذکراست اکثر ممبران های MBR  حدود 2 تا 5 سال بسته به شرایط آب ،محیطی و تعمیر و نگهداری به خوبی قابل استفاده اند و نیاز به تعویض ندارند.