تصفیه فاضلابتصفیه فاضلاب صنعتی،لجن فعال،بیوراکتور غشائی MBRو...

 

تصفیه فاضلاب به روش IFAS(رشد چسبیده - Integrated Fixed Activated Sludge )

تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال به روش رشد چسبیده با بستر های ثابت

سیستم IFAS (Integrated Fixed Film Activated Sludge) با هدف ترکیب مزایای روشهای بستر ثابت(Fixed Film) و لجن فعال(Activated Sludge) در تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار گرفته است. تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال با راندمان بالای تصفیه و انعطاف پذیری بالا سالها است که در تصفیه‎خانه‎های فاضلاب مورد استفاده قرار می‎گیرد. از طرف دیگر فرایند بستر ثابت، پایداری و مقاومت بالایی را در مقابل شوکهای آلی و هیدرولیکی قاضلاب از خود نشان داده است. لذا بهره‎گیری از پر کننده‎های بستر ثابت در فرایند تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال، مزایای استفاده از دو فرایند را بطور همزمان به دنبال دارد. نتایج کارکرد این سیستم نیز نشان می‎دهد که استفاده از این فرایند افزایش راندمان تصفیه فاضلاب را به دنبال دارد. به همین دلیل استفاده از سیستم IFAS معمولاً به عنوان یکی از گزینه‎های افزایش ظرفیت تصفیه‎خانه‎های فاضلاب بدون توسعه فیزیکی مطرح می‎شود.

مزایا و نکات مهم راکتور بیولوژیکی هوازی با رشد چسبیده ثابت:
- سیستم راکتور بیولوژیکی تصفیه فاضلاب با رشد چسبیده با بکارگیری آخرین دستاوردهای بیوتکنولوژی ساخته می‌شود. این سیستم دارای قابلیت کاربری برای تصفیه و سموم‌زدایی کلیه فاضلابها و پساب‌های خانگی و صنعتی می‌باشد.
- در سیستم تصفیه فاضلاب به روش (IFAS) محتوی فیلترهای ثابت مستغرق بیولوژیکی است که برای هر راکتور جداگانه محاسبه و طراحی می‌گردند.
- میانگین میزان کاهش BOD5 و COD 95% می‌باشد.
- عدم نیاز به لجن برگشتی در مقایسه با سیستم‌های متعارف.
- راکتور بیولوژیکی IFAS ( تصفیه فاضلاب )به نحوی طراحی شده که در مقابل هر یک مترمکعب حجم راکتور (حجم فاضلاب) بیش از ۱۵۰ مترمربع مساحت بیولوژیکی برای تماس باکتری‌ها با فاضلاب و در نتیجه قدرت پاکسازی بیشتر ایجاد می‌نماید.
- هم‌اکنون این سیستم تصفیه فاضلاب در بسیاری از کشورهای توسعه یافته دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.
- زمان ماند فاضلاب در راکتور IFAS با توجه به غلظت آن حدود ۶-۴ ساعت است.
- سیستم تصفیه فاضلاب به روش IFAS نسبت به سیستمهای قدیمی و متعارف نیاز به فضای بسیار کم دارد. برای مثال فضای لازم برای نصب راکتوری که بتواند ۱۰۰ مترمکعب فاضلاب در روز را پاکسازی نماید کمتر از ۱۰ مترمربع می‌باشد در حالیکه در سیستم متعارف حدود ۳۵ مترمربع می‌باشد.
- هوادهی سیستم تصفیه فاضلاب IFAS به روش عمقی و از طریق پخش‌کننده‌های مخصوص (دیفیوزرها) که در کف راکتور وجود دارد انجام می‌گیرد و لذا در مقایسه با سیستمهای هوادهی سطحی با مشکلات راهبری و نگهداری کمتری مواج است.- در این راکتورها از هیچگونه دستگاههای پیچیده مکانیکی و الکترومکانیکی استفاده نمی‌شود.
-هزینه نگهداری سیستم‌های راکتوربیولوژیکی با رشد چسبیده ثابت ( IFAS )بسیار ناچیز بوده و کل زمان مورد نیاز برای انجام امر نگهداری یک راکتور در شرایط عادی کمتر از ۳۰ دقیقه در روز می‌باشد.